+ 45 29 422 669

Bejoyus logo
Kommunikation

& udvikling

Angst

Angst symptomer er ikke i sig selv farlige. De er reaktioner i kroppen, der har som formål, at få dig til ændre retning fra en bestemt situation. Det er naturligt at føle angst - det er et livsvilkår, som i bedste fald hjælper os til at overleve. Angst kan til også tage overhånd og være alt fra irriterende til invaliderende. Det er vigtigt at være opmærksom på, om der er angst der fylder så meget i dit liv, at det begrænser dine udfoldelsesmuligheder og forhindrer dig i at gøre det, du egentlig gerne vil.


Der findes forskellige angstlidelser og de kan alle variere i sværhedsgrad og omfang. Mange mennesker, som oplever angst, kan genkende symptomer fra mere end en angstlidelse. Nedenfor er en kort beskrivelse af de mest udbredte angstlidelser.

Opleves som en følelse varierende fra anspændthed til panisk angst i andres selskab. Man tænker fx, at man er "anderledes/forkert", er flov over, at man er nervøs og frygter, at andre skal opdage, hvordan man har det. Ofte er man angst for at komme til at svede, ryste eller rødme.

Opleves som voldsom og pludselig angst. Mange oplever vejrtrækningsbesvær, hjertebanken, smerter i brystet, svimmelhed, kvalme og en følelse af, at alt er uvirkeligt. Typiske tanker under et angstanfald er: ”jeg er ved at dø” eller ”jeg er ved at blive sindssyg”.

Opleves som angst for at færdes alene uden for hjemmet. Mange har katastrofetanker om, at de vil miste kontrollen, falde om eller besvime. Man er typisk bange for at gå i supermarkedet, køre med bus og tog eller for store menneskemængder.

Opleves som vedvarende bekymringer og uro i kroppen fx tendens til sammenfaren og besvær med at falde i søvn. Ofte bekymrer man sig dagligt for, om man har overset noget i dagens løb, og forestiller sig alle mulige negative konsekvenser.

Opleves som tilbagevendende angst for at lide af en alvorlig fysisk sygdom. Man er tilbøjelig til at være overopmærksom på fornemmelser i kroppen og tolke dem som tegn på en alvorlig fremadskridende fysisk sygdom såsom kræft, sklerose, hjertelidelse, hjernesvulst osv.

Opleves som intens angst i forbindelse med bestemte genstande eller situationer. Fx specielle dyr som hunde og edderkopper, højder, mørke, at flyve, lukkede rum, tandlægebesøg m.m. Udsættes man for det frygtede, kan det medføre et regulært panikanfald.

Angst hos børn og unge er en normal del af udviklingen, men for nogle børn og unge bliver angsten dog for stor og tager magten over dem og deres familie.

Vores samtaler er fortrolige og i overensstemmelse med ICF og Dansk Psykoterapeut forening's etiske retningslinier. 

Navn  
Telefon/mail  
Emne